Cappella Calluna
Kleinkoor met een groot geluid

Parels rond Palestrina

Het project "Parels rond Palestrina" voerden we uit op zondag 14 april 2019.

Enkele delen uit Palestrina’s Missa Brevis vormden de kern van het programma. Daaromheen zongen we een aantal ‘parels’ van acht andere componisten uit verschillende perioden van de muziekgeschiedenis.

Op het programma stonden zowel geestelijke als wereldlijke werken: we zongen het madrigaal Il bianco e dolce cigno van Jacob Arcadelt en twee meerstemmige werken van Jan Pieterszoon Sweelinck, Quand je voy ma maistresse en Jamais n’avoir. 

Joseph Haydn componeerde een driestemmige zetting van een Engelstalige versie van Psalm 26. Van deze veelzijdige componist zongen we ook iets heel anders, nl. het Duitse drinklied Die Beredsamkeit. 

Van Felix Mendelssohn stond het motet Herr, nun lässest du deinen Diener in Frieden fahren op het programma en Heinrich Schütz en Hugo Distler lieten zich beiden inspireren door de tekst Selig sind die Toten, een vers uit het bijbelboek Openbaring. De versie van Schütz dateert uit de zestiende eeuw, die van Distler is uit 1933. 

De Zeeuwse componist Daan Manneke bewerkte Psaume 121 en de in Friesland wonende en werkende Dirk Dekker schreef speciaal voor Cappella Calluna muziek op de tekst van het gedicht Juny van de Friese dichter Gerben Rypma.

Harpiste Marianne Smit en fluitiste Barbara Merlijn speelden in de twee intermezzi sonates van William Alwyn en Friedrich Rust.