Cappella Calluna
Kleinkoor met een groot geluid

O kom, ach komm - 24 november 2013

Muziek over verbinding met hemel en aarde

We begonnen met een compositie van John Bishop uit het begin van de 18e eeuw, Blessed are all they that fear the Lord op de tekst van psalm 128. Daarna zongen we psalm 128 in het Hebreeuws, in een versie van de vroegbarokke Italiaanse componist Salomone Rossi. Zijn Engelse tijdgenoten Henry en William Lawes schreven weer heel andere muziek bij de woorden van deze psalm. Dergelijke variaties op bestaande teksten leveren interessante contrasten op. Ook het Ave Maria werd in verschillende variaties gezongen. John Taverner componeerde zijn Ave Maria in de vroege zestiende eeuw, terwijl Igor Strawinsky in 1934 bij dezelfde tekst totaal andere muziek schreef en de versie uit de negentiende eeuw van de Fransman Pierre-Louis Dietsch duidelijk romantisch van toon is.

We vervolgden met adventsmuziek. We zongen het lied Veni, veni Emmanuel van de Hongaarse componist Zoltán Kodály. Andere verrassende hedendaagse adventsmuziek is geschreven door de Duitse componist en dirigent Burkhart M. Schürmann. Van hem stond O Heiland, reiß die Himmel auf, een koraalpartita in barokke stijl, op het programma en het lied Macht hoch die Tür. Van een tweede hedendaagse Hongaarse componist, Emöke Tavasszy, voerden we de Missa Hungarica uit. De in Nederland wonende componiste liet zich inspireren door oude Hongaarse kerkmelodieën en door het specifieke ritme van de Hongaarse taal.

Het laatste deel van het concert was voor de wereldlijke muziek. We brachten zes Chansons van de hedendaagse Franse componist Denis Rouger ten gehore. De teksten die Rouger gebruikte bij zijn composities, zijn zeer divers. Van een liefdesgedicht uit de Renaissance van Pierre de Ronsard via een spotlied op het hofleven tijdens het bewind van keizer Napoleon tot aan de problemen die een telefoniste kan krijgen, als ze een verbinding met Afrika probeert te leggen.

    

Het blokfluitensemble Lady’s Lace (Fluitekruid) verzorgde twee intermezzi. Het ensemble vooerde werken uit van componisten uit verschillende tijden, zoals Giulio Caccini, William Boyce, J.S. Bach, Edward Elgar, Benjamin Britten en de hedendaagse componist Will Ayton.