Cappella Calluna
Kleinkoor met een groot geluid
Marieke Lodder

Dirigent

Sinds 1993 is Marieke Lodder dirigent en artistiek leider van het koor. Al die tijd is haar plezier in de samenwerking met Cappella Calluna onverminderd gebleven. In de loop der jaren legt ze zich steeds meer toe op het werken aan een mooie, vrije koorklank en een expressieve uitvoering van de muziek die op het programma staat.

Opleiding

Marieke studeerde koordirectie aan de conservatoria in Arnhem en Zwolle en Rotterdam. Haar docenten waren o.a. Jos Leussink, Jos Vermunt en Barend Schuurman. Ze was bijna twintig jaar lid van het Oude Muziek Koor o.l.v. Daniel Reuss en werkte mee aan verschillende projecten van Consensus Vocalis o.l.v. Klaas Stok. Ze had een aantal jaren zangles bij Elena Vink, en is momenteel leerling van Manuela Ochakovski.Ook doet ze regelmatig nieuwe inspiratie op in het buitenland. Zo volgde ze een koordirectiecursus van de Confédération Musicale de France, verschillende cursussen middeleeuwse muziek bij Mora Vocis en Emergences et Cultures (o.a. Hildegard von Bingen, Codex Las Huelgas), en solozang bij L’Abbaye de Sylvanès.

Andere (muzikale) werkzaamheden

Marieke Lodder aan het dirigeren

Naast haar werk als koordirigent geeft ze lessen en cursussen op het gebied van stemvorming en koorscholing, met als motto ‘Zangplezier’. Verder heeft ze ruime ervaring als muziektherapeut in de gehandicaptenzorg en als docent muziekgeschiedenis. Ook vanuit een andere invalshoek houdt Marieke zich met koormuziek bezig: in opdracht van het Centre de Documentation pour l’Art Choral in Frankrijk vertaalde ze de repertoirebrochure Componistes van koormuziek (Ecritures de Femmes). 

Inspirerend en levendig

De wisselwerking tussen al deze verschillende activiteiten op muziekgebied houdt haar werk inspirerend en levendig. Er belanden regelmatig verrassende composities op de lessenaars van Cappella Calluna. Marieke kiest voor een breed repertoire, dat loopt vanaf de middeleeuwen tot heden, met een accent op muziek uit de Renaissance en de 20e eeuw.