Cappella Calluna
Kleinkoor met een groot geluid

Onze projecten

Tot 14 september werken we aan ons zomerproject. Op 1 oktober starten we met het project Vrijheid en vrede.

Zomerproject: Plekken van plezier

‘Plekken van plezier’ is het thema van ons optreden op Open Monumentendag, 14 september. Dat belooft een vrolijk repertoire! Het wordt weer een mix van oude en nieuwe muziek.

We beginnen in de renaissance met een uitbundig danslied, Strike it up, tabor van Thomas Weelkes. Pierre Certon belandde in zijn jonge jaren bijna in de gevangenis omdat hij liever een potje voetbal speelde dan naar de mis te gaan, een teken van levenslust dat ook te horen is in zijn Je ne fus jamais si aise.

Als er ergens in de Bijbel sprake is van plezier, dan wel in het Hooglied. Jean de Castro, tegenwoordig vrijwel onbekend maar tijdens zijn leven bijna net zo populair als Orlando di Lasso, koos daaruit een paar verzen voor zijn prachtige motet Veni in hortum meum. Van hem zingen we ook een chanson, Allons gayment, over twee gelieven en een kasteel met stenen van zilver en goud.

Sethus Calvisius schreef in vroegbarokke stijl een loflied op de muziek, Viel schöner Künst, waar het plezier vanaf spat.

Heel andere spetters klinken er in het hedendaagse Pluie d’été van Yvonne Desportes. Daar is het de regen die zich vermaakt, plic et ploc et plac et tac. In een oud feestlied, Cohors Generosa, op muziek gezet door de twintigste-eeuwse componist Zoltán Kodály prijzen studenten hun professor, soms in subtiele piano-akkoorden, dan weer uit volle borst.

Vrijheid en vrede

In 2020 vieren we dat Nederland 75 jaar geleden bevrijd werd; aanleiding om met Cappella Calluna een programma rond dat thema te gaan uitvoeren.

Natuurlijk is het verlangen naar vrede en vrijheid van alle tijden. In de 17e eeuw schreef Thomas Tomkins zijn Pray for the peace of Jerusalem, een polyfoon anthem op tekst van psalm 122, en Heinrich Schütz componeerde rond dezelfde tijd Verleih uns Frieden genädlich, in een meer vroegbarokke stijl.

In 1801 dichtte Benedek Viràg een vlammende vredewens, Bèkessèg òhajtàs, in 1953 door Zoltàn Kodàly op muziek gezet in een al even energieke sfeer. Legendarisch is de 'zingende revolutie' waarmee de Baltische landen hun vrijheid bevochten. Een van de meest geliefde liederen uit die tijd was het Estse volkslied Mu isamaa.

Uit The armed man, a Mass for peace van Karl Jenkins, zingen we het slotkoor God shall wipe away all tears. En als het dan vrede is, kunnen we van het leven genieten. Daarvan getuigen het verstilde Abendfriede van Josef Rheinberger en het feestelijke Sing we and chant it, geschreven door Thomas Morley.

Voorbeelden

Op Youtube staan uitvoeringen van bovenstaande stukken.
Meezingen

Er is nog ruimte voor tenoren en bassen.

De repetities zijn op dinsdagavond. We zijn gestart op 1 oktober. Meer informatie over meezingen en de repetitieavonden.

Je kunt je aanmelden met onderstaand formulier.


E-mail
Info